Składniki:
- ¼ koski masła masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 10 dkg koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka 18% śmietany,
- cukier,
- pieprz,
- sól.
Na patelni, na małym gazie
rozpuść masło i dodaj mąkę. Masę wymieszaj, ale nie zasmażaj, powinna zostać
biała. Do zasmażki dolej zimną wodę i zagotuj, cały czas mieszając. Nie
przestając gotować nadal dodawaj wody, aż otrzymasz biały sos o gęstości
śmietany.
Sos przełóż do rondelka dodaj koncentrat
pomidorowy i śmietanę, zagotuj. Dodaj sól pieprz i cukier do smaku.
Porada
praktyczna.
Aby zapobiec zważeniu się śmietany,
wymieszaj ją ze szczyptą mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz