sobota, 26 stycznia 2013

Sos pomidorowy do gołąbków



Składniki:
- ¼ koski masła masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 10 dkg koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka 18% śmietany,
- cukier,
- pieprz,
- sól.

Na patelni, na małym gazie rozpuść masło i dodaj mąkę. Masę wymieszaj, ale nie zasmażaj, powinna zostać biała. Do zasmażki dolej zimną wodę i zagotuj, cały czas mieszając. Nie przestając gotować nadal dodawaj wody, aż otrzymasz biały sos o gęstości śmietany.
 Sos przełóż do rondelka dodaj koncentrat pomidorowy i śmietanę, zagotuj. Dodaj sól pieprz i cukier do smaku.

Porada praktyczna.
Aby zapobiec zważeniu się śmietany, wymieszaj ją ze szczyptą mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz