wtorek, 8 stycznia 2013

Sałatka śledziowa z ananasem i czerwoną fasolą


Składniki (dla 3-4 osób):
- 2 słoiki płatów śledziowych a’la Bismarck,
- ½ puszki ananasów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 por,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki 18% śmietany,
- pieprz,
- sól.

Płaty śledziowe odsącz, oddziel od nich skórkę, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski. Ananasy odsącz, pokrój na drobne cząstki i dodaj do śledzi. Fasolę odsącz i również dodaj do miski ze śledziami i ananasem.


Z pora użyj tylko białej części warzywa, pokrój go w plasterki i dodaj do śledzi i całej reszty.
Majonez wymieszaj ze śmietaną, dodaj do śledzia i wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.


Uwaga! Sałatka jest najsmaczniejsza następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz