piątek, 11 stycznia 2013

Sola panierowana w sosie słodko-kwaśnym


Składniki (3-4 porcji):
- 2 mrożone filety z soli,
- 1 gotowy sos słodko-kwaśny,
- 3 woreczki ryżu parboiled,
- 2 jajka,
- mąka,
- bułka tarta,
- sól.


Filety z soli rozmroź, opłucz w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem. Każdy z kawałków, pokrój na cztery części, wykrawając jednocześnie pozostałości kręgosłupa i posól. Cząstki ryby obtocz w mące, następnie w rozmieszanym jajku i tartej bułce. Tak panierowane kawałki smaż na patelni na rozgrzanym oleju, na średnim gazie.


Usmażoną rybę przełóż do czystego rondla, dodaj sos słodko-kwaśny i podgrzej pod przykryciem na małym gazie.
Ryż gotuj w dużej ilości posolonej wody przez ok. 15 min. Po tym czasie odsącz ryż, wyłóż go na talerze i połóż na niego rybę z sosem. Udekoruj porcje zieloną pietruszką.


Uwaga! Należy zachować uwagę przy smażeniu ryby i podgrzewaniu sosu, gdyż bardzo łatwo przypalić zarówno panierkę, jak i sos.

Porada praktyczna.
Zamiast soli można użyć innej ryby np. mintaja lub dorsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz