sobota, 5 stycznia 2013

Chrupiące kąski (nuggetsy) po domowemu


Zainspirowany niezdrowym pociągiem moich pociech do jedzenia w znanej sieci fast food, opracowałem swój własny przepis na cząstki kurczaka w panierce. Co osiągnąłem? Zdrowe, nie smażone danie, które wiem z czego jest wykonane i szczęśliwe miny moich dzieci.


Składniki (3-4 porcji):
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
- 2 szklanki tartej bułki,
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki ,
- ½ łyżeczki ostrej czerwonej papryki,
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 jajka,

Filet należy dobrze opłukać pod bieżącą, zimną wodą, wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika i pokroić na cząstki według uznania.
Panierkę przygotuj poprzez wymieszanie bułki tartej z solą, czerwoną papryką (słodką i ostrą) i ziołami prowansalskimi. Jajka rozbij i wymieszaj w miseczce. Kratkę z piekarnika wyłóż folią aluminiową.
Cząstki kurczaka zanurz w jajku, obtocz w panierce i połóż na kratce.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 2200C i piecz kąski przez 20 min.
Chrupiące kąski podawaj z frytkami.

Porada praktyczna.
Chrupiące kąski bardzo łatwo odgrzać. Wystarczy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 2200C na 5 min.
Nadają się również do kanapek, warto przeciąć je wtedy na pół na grubość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz