Zainspirowany niezdrowym
pociągiem moich pociech do jedzenia w znanej sieci fast food, opracowałem swój
własny przepis na cząstki kurczaka w panierce. Co osiągnąłem? Zdrowe, nie
smażone danie, które wiem z czego jest wykonane i szczęśliwe miny moich dzieci.
Składniki (3-4 porcji):
- 2 pojedyncze filety z piersi
kurczaka,
- 2 szklanki tartej bułki,
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej
papryki ,
- ½ łyżeczki ostrej czerwonej
papryki,
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 jajka,
Filet należy
dobrze opłukać pod bieżącą, zimną wodą, wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika
i pokroić na cząstki według uznania.
Panierkę
przygotuj poprzez wymieszanie bułki tartej z solą, czerwoną papryką (słodką i
ostrą) i ziołami prowansalskimi. Jajka rozbij i wymieszaj w miseczce. Kratkę z
piekarnika wyłóż folią aluminiową.
Cząstki
kurczaka zanurz w jajku, obtocz w panierce i połóż na kratce.
Piekarnik
rozgrzej do temperatury 2200C i piecz kąski przez 20 min.
Chrupiące kąski podawaj z
frytkami.
Porada praktyczna.
Chrupiące kąski bardzo łatwo
odgrzać. Wystarczy wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
2200C na 5 min.
Nadają się
również do kanapek, warto przeciąć je wtedy na pół na grubość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz