Składniki (16-18 gołąbków):
- 1 kapusta włoska,
- 2 kg mielonego mięsa
wieprzowo-wołowego,
- 2 torebki ryżu,
- 1 łyżeczka masła,
- ½ łyżeczki vegety,
- 2 duże cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- ocet,
- pieprz,
- sól.
Kapustę zagotuj w wodzie z
dodatkiem 5-6 kropli octu, zmniejsz gaz na minimum, oddzielaj sukcesywnie
liście, gdy będą odchodziły od głowy. Oddzielone liście natychmiast wyjmij z wody
i pozostaw do wyschnięcia. Przetrzymanie liści zbyt długo w gotującej się
wodzie spowoduje, że staną się one kruche i łamliwe.
Ugotuj ryż w wodzie z dodatkiem
masła i vegety.
Mielone mięso wymieszaj z
ugotowanym ryżem, drobno posiekaną cebulą,
wyciśniętym czosnkiem i majerankiem. Dopraw solą i pieprzem.
Na rozłożonym liściu nałóż łyżką
trochę farszu. Zawiń do środka boki liścia, a następnie całość ściśle zroluj. W
ten sam sposób zwijaj następne gołąbki.
Dno garnka wyłóż kilkoma
pozostałymi liśćmi kapusty. Na liściach poukładaj warstwami gołąbki i przykryj
je następnie kilkoma liśćmi kapusty. Całość zalej gorącą wodą z dodatkiem 1
łyżki soli.
Garnek włóż do piekarnika
rozgrzanego do 2000C, a gdy woda zacznie się gotować zmniejsz
temperaturę do 1800C i piecz gołąbki jeszcze przez 1,5 godziny.
Podawaj gołąbki z sosem
pomidorowym, którego przepis podaję w przepisie „Sos pomidorowy do gołąbków”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz