czwartek, 17 stycznia 2013

Baza do pizzy


Pizza weszła szturmem do naszego menu i od jakiegoś czasu stała się bardzo popularną potrawą na polskich stołach. Można oczywiście zamówić ulubioną pizzę w pizzerii za rogiem, ale o ile przyjemniej jest przyrządzić sobie samemu taką potrawę, szaleć z dodatkami według własnego gustu i eksperymentować bez opamiętania.
W poniższym przepisie opowiem, jak przyrządzić bazę do każdej pizzy.

Składniki (1 duża pizza):
- 30 dkg mąki tortowej,
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek,
- 2-3 dkg drożdży,
- ½ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/3 szklanki mleka,
- ½ szklanki wody,
- 1 mały koncentrat pomidorowy,
- przyprawa do pizzy,
- 15-20 dkg sera mozzarella.

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, oliwę z oliwek, mleko, pokruszone drożdże i wodę. Wszystko to zagnieć ręcznie, aż ciasto przyjmie jednolitą konsystencję i nie będzie się kleiło od ścianek naczynia. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zetrzyj na grubej tarce ser. Niecierpliwi lub bardzo głodni mogą nie czekać, ciasto i tak wyrośnie zanim przygotowanie pizzy zostanie zakończone.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na placek wielkości posiadanej blachy, włóż je do posmarowanej oliwą z oliwy blachy i dopasuj. Nie trzeba użyć takiej specjalnej, okrągłej do pizzy. Osobiście używam także prostokątnej o wymiarach 25x40 cm.


Ciasto posmaruj koncentratem pomidorowym i posyp startym serem.
Uwaga! Znawcy sztuki tajemnej twierdzą, że ciasto drożdżowe jest lepsze, gdy najpierw wyrośnie, później jest rozwałkowane, a w końcu i tak jeszcze raz wyrośnie.
Ostrożnie używaj koncentratu pomidorowego, im go więcej tym pizza ostrzejsza.


W ten sposób przygotowana baza nadaje się do przygotowania każdej pizzy. Rodzaj i ilość dodatków pozostawiam indywidualnym upodobaniom.
Zapraszam również do zapoznania się z moją propozycją przygotowania „Wypasionej pizzy”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz