czwartek, 27 grudnia 2012

Sałatka z niebieskim serem pleśniowym i orzechami włoskimi



Składniki (dla 2 osób):
- 15 dkg gotowej mieszanki sałat,
- 10 dkg niebieskiego sera pleśniowego,
- 3 gruszki naturalne lub z puszki,
- garść łuskanych orzechów włoskich,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki octu winnego,
- cytryna,
- pieprz,
- sól.

Orzechy upraż na patelni. Gruszkę odsącz z zalewy, pokrój w plasterki (jeżeli używasz gruszki naturalnej to obierz ją ze skórki, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny). Ser pokrój w małą kostkę. Do miski wyłóż mieszankę sałat, dodaj pokrojone gruszki, ser i orzechy. Całość lekko wymieszaj. Oliwę wlej do kubka, dodaj do niego sól, pieprz, ocet winny i wymieszaj. Polej tym sałatkę.

Porada praktyczna.
Ostatnio odkryłem w sklepie gotową umytą (co biło podkreślone na opakowaniu) mieszankę sałat do bezpośredniego spożycia. Wystarczy odpakować i użyć do sałatki lub kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz