Składniki (dla 2 osób):
- 15 dkg gotowej mieszanki sałat,
- 10 dkg niebieskiego sera pleśniowego,
- 3 gruszki naturalne lub z
puszki,
- garść łuskanych orzechów
włoskich,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki octu winnego,
- cytryna,
- pieprz,
- sól.
Orzechy upraż na patelni.
Gruszkę odsącz z zalewy, pokrój w plasterki (jeżeli używasz gruszki naturalnej
to obierz ją ze skórki, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny). Ser
pokrój w małą kostkę. Do miski wyłóż mieszankę sałat, dodaj pokrojone gruszki,
ser i orzechy. Całość lekko wymieszaj. Oliwę wlej do kubka, dodaj do niego sól,
pieprz, ocet winny i wymieszaj. Polej tym sałatkę.
Porada praktyczna.
Ostatnio odkryłem w sklepie
gotową umytą (co biło podkreślone na opakowaniu) mieszankę sałat do
bezpośredniego spożycia. Wystarczy odpakować i użyć do sałatki lub kanapki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz