środa, 26 grudnia 2012

Ciasto toffi



Składniki na ciasto:
- 50 dkg mąki,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 15 dkg miodu,
- ½ kostki margaryny,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na krem śmietankowy:
- ¾ l śmietany kremówki (30%),
- 3 łyżeczki żelatyny.
Składniki na polewę:
- 1 puszka mleka słodzonego gotowanego.
Składniki do dekoracji:
- 10 dkg posiekanych orzechów włoskich

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie identyczne prostokątne formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić w formach, tak aby powstały cienkie placki wielkości formy. Piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200oC. Po upieczeniu poczekać, aż ostygnie.
Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.
Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko słodzone gotowane (tzw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.
Uwaga! Ciasto jest najsmaczniejszy następnego dnia.

Porada praktyczna.
Aby uzyskać szybko posiekane orzechy włoskie, należy wsypać je do woreczka z grubej folii (np. woreczki na mrożonki) i złożyć worek w ¼ długości, aby nie wysypywała się zawartość. Położyć woreczek z zawartością na blacie, równo rozprowadzić wewnątrz orzechy i wałkować wałkiem do ciasta, aż do uzyskania odpowiedniego rozdrobnienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz