Składniki na ciasto:
- 50 dkg mąki,
- ½ szklanki cukru pudru,
- 15 dkg miodu,
- ½ kostki margaryny,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na
krem śmietankowy:
- ¾ l śmietany kremówki (30%),
- 3 łyżeczki żelatyny.
Składniki na
polewę:
- 1 puszka mleka słodzonego gotowanego.
Składniki do
dekoracji:
- 10 dkg posiekanych orzechów
włoskich
Z podanych składników zagnieść
ciasto i podzielić je na dwie równe części. Dwie identyczne prostokątne formy posmarować
margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić w formach, tak
aby powstały cienkie placki wielkości formy. Piec ok. 15 min. w piekarniku
nagrzanym do 200oC. Po upieczeniu poczekać, aż ostygnie.
Śmietanę ubić na puszystą masę.
Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem śmietankowym
przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.
Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko
słodzone gotowane (tzw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.
Uwaga! Ciasto jest
najsmaczniejszy następnego dnia.
Porada praktyczna.
Aby uzyskać szybko posiekane
orzechy włoskie, należy wsypać je do woreczka z grubej folii (np. woreczki na
mrożonki) i złożyć worek w ¼ długości, aby nie wysypywała się zawartość. Położyć
woreczek z zawartością na blacie, równo rozprowadzić wewnątrz orzechy i wałkować
wałkiem do ciasta, aż do uzyskania odpowiedniego rozdrobnienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz