Składniki (4 porcje):
- 30 dkg mieszanki wędliny
(szynka, kiełbasa, boczek, baleron itp.),
- 2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- pieprz,
- sól,
- olej.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i
zeszklij na patelni.
Wędlinę również pokrój w kostkę
i podsmaż na patelni.
Do podsmażonej wędliny dodaj
cebulę i zestaw z ognia.
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz
papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek w paski (tak jak do frytek). Dno brytfanny
polej niewielką ilością oleju i wyłóż do ½ wysokości ziemniakami.
Ziemniaki posól, popieprz, połóż
na nich przełamane na pół liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Brytfannę przykryj i wstaw do
piekarnika nagrzanego do 175-180oC. Piecz ok. 1,5 godz. Zaglądaj od
czasu do czasu do zapiekanki i kontroluj miękkość ziemniaków, jak będą miękkie,
to zapiekanka jest już gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz