poniedziałek, 4 lutego 2013

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną

Składniki (4 porcje):
- 30 dkg mieszanki wędliny (szynka, kiełbasa, boczek, baleron itp.),
- 2 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- pieprz,
- sól,
- olej.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.



Wędlinę również pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. 



Do podsmażonej wędliny dodaj cebulę i zestaw z ognia.



Ziemniaki obierz, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w poprzek w paski (tak jak do frytek). Dno brytfanny polej niewielką ilością oleju i wyłóż do ½ wysokości ziemniakami. 




Ziemniaki posól, popieprz, połóż na nich przełamane na pół liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. 




Na ziemniakach rozłóż mieszankę wędliny z cebulą i przykryj pozostałymi ziemniakami.



          Brytfannę przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175-180oC. Piecz ok. 1,5 godz. Zaglądaj od czasu do czasu do zapiekanki i kontroluj miękkość ziemniaków, jak będą miękkie, to zapiekanka jest już gotowa.


Na 15 min. przed wyjęciem z piekarnika, warto zdjąć pokrywkę, aby wierzchnia warstwa ziemniaków przyrumieniła się.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz